سجاد موسوی با صباح زنگنه ، کارشناس مسائل خاورمیانه گفت و گو کرد. این مصاحبه در خبرگزاری آریا منتشر شده است.
حاکمیت باید تقویت شبکه های برون مرزی کشور را وظیفه خود بداند
-
حاکمیت باید تقویت شبکه های برون مرزی کشور را وظیفه خود بداند
صباح زنگنه نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری کشورهای اسلامی میگوید: نگاه جناحی و سلیقهای دولتهای مختلف به شبکههای برون مرزی یک آفت در مسیر مقابله با جنگ نرم دشمن است.
صباح زنگه کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتوگو با خبرنگار آریا در خصوص نقش شبکههای برون مرزی ایران در جهان اسلام و منطقه خاورمیانه، اظهار کرد: دو شبکه تلویزیونی «العالم» و «الکوثر» در معاونت برون مرزی صدا و سیما بیشترین تولیدات خود را معطوف به خاورمیانه میکنند که از بین این دو شبکه باید العالم را به عنوان سخنگوی سیاست های جمهوری اسلامی ایران تلقی کرد.
وی ادامه داد: شبکه تلویزیونی العالم به عنوان یک منبع خبری کامل از جانب جمهوری اسلامی ایران دارای اعتباری ویژه بوده که تاکنون نیز تاثیرگذاری خود را در منطقه خاورمیانه نشان داده است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: امروز کمتر تحلیلگر و یا متخصصی در حوزه سیاست و بین الملل میتواند این ادعا را داشته باشد که نیازی به اطلاعات ارائه شده از سوی شبکه «العالم» ندارد، زیرا این شبکه تلویزیونی مواضع جمهوری اسلامی ایران در قبال جهان اسلام و منطقه خاورمیانه را منتشر میکند.
زنگنه با تمجید از فعالیت شبکه تلویزیونی العالم بیان کرد: امروز العالم به یک موقعیت مهم و استثنایی در عرصه رسانه رسیده است. این شبکه تلویزیونی توانسته با تهیه و تولید برنامه های متنوع و جذاب؛ نظر مخاطبان زیادی را به خود جلب کند.
کارکرد زبان در شبکه العالم بسیار دقیق است
وی اضافه کرد: کارکرد زبانی در شبکه العالم بسیار دقیق و در راستای جذب مخاطب صورت گرفته است. به این معنا که لهجههای به کار گرفته شده از سوی تولیدکنندگان برنامهها در این شبکه عاملی شده تا مخاطبان زیادی در جهان اسلام و به خصوص منطقه خاورمیانه پیام این رسانه مهم را دریافت کنند.
زنگنه در پاسخ به این پرسش که آیا بهتر نیست در جنگ رسانهای موجود علیه جمهوری اسلامی ایران، سازوکاری اندیشیده شود تا ضمن اختصاص یک بودجه مستقل برای شبکههای برون مرزی؛ از آسیبهای مالی به این شبکهها جلوگیری شود؟، ابراز کرد: شبکههای تلویزیونی و رسانههایی که به نوعی نماینده حاکمیت هستند، نباید از نظر بودجهای در وضعیتی قرار بگیرند که فعالیت آنها تابعی از ذوق و سلیقه دولتهای مختلف شود.
نگاه سلیقهای به شبکههای برون مرزی آسیب زا است
این کارشناس برجسته در حوزه مسائل خاورمیانه تأکید کرد: ارزشهای رسانهای باید از دریچه کارکردی آنها برای شاکله حاکمیت مورد توجه و بررسی قرار گیرد. یک رسانه که در خدمت ساختارهای مختلف در حاکمیت است؛ وظیفه دارد تا تمامی وجوه فرهنگی، سیاسی و اجتماعی موجود در کشور را به تصویر بکشد و در نتیجه به سرنوشت چنین رسانهای نباید به صورت سلیقهای و جناحی نگاه شود.
دیپلمات سابق کشورمان گفت: بنده معتقدم اگر قرار است بودجهای به شبکههای برون مرزی تخصیص داده شود، باید این ردیف مالی با رعایت بی طرفی و تنها بر اساس نیازهای موجود در کشور محاسبه و اعطا شود.
نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری کشورهای اسلامی با تأکید بر لزوم بهرهگیری از ابزارهای نوین ارتباطی و اطلاعرسانی، عنوان کرد: شبکههای برون مرزی صدا و سیما باید از تمامی ابزارها از جمله شبکههای اجتماعی موجود در فضای مجازی استفاده کرده و از طریق آنها نیز پیام خود را به مخاطبان منتقل کنند.
این کارشناس مسائل بین الملل با مقایسه فعالیت شبکههای برون مرزی صدا و سیما و رسانههای منطقه خاورمیانه، افزود: نوع بودجه اختصاص یافته به شبکههای برون مرزی ایران نسبت به رسانههای منطقه قابل مقایسه نیست و باید این شبکههای بیش از پیش تقویت شوند، اما این موضوع نباید نافی توجه نکردن به برخی کاستیها شود.
وی ادامه داد: مسائل فنی در مدیریت شبکههای برون مرزی و همچنین بهرهگیری و تربیت نیروهای حرفهای همواره باید مدنظر مدیران رسانهای باشد. در کنار این موضوع توجه جدی به مقوله «روانشناسی اجتماعی» در قبال مخاطبین و همچنین طرح و پیگیری مسائل چالشی از جمله مواردی است که باید به عنوان کار رسانهای نوین به آنها توجه جدی داشت.
رسانه ابزار کارآمد در جنگ نرم است
صباح زنگنه در بخش دیگری از این گفتوگو و در مواجهه با این پرسش که شبکههای برون مرزی صدا و سیما چه جایگاهی در تقویت قدرت جمهوری اسلامی ایران در «جنگ نرم» دارند؟، خاطرنشان کرد: بدون شک رسانه و شبکههای برون مرزی نقش بسیار مهمی در افزایش قدرت حاکمیت در جنگ نرم دارند. اما واقعیت این است که هنوز نتوانستهایم از ظرفیت رسانههای خود در مقابله با دشمنان بهره بگیریم.
وی تأکید کرد: با بررسی علمکرد شبکههای برون مرزی در سالهای اخیر به این نتیجه میرسیم که هنوز نیمی از ظرفیت این رسانههای مهم به کار گرفته نشده و باید بیش از پیش به این بازوهای رسانهای توجه شود.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان این مطلب که لازم است نوعی بازنگری در ارائه گفتمان ایجاد شده از سوی شبکههای برون مرزی صورت گیرد، گفت: نحوه ارائه مطالب و تولیدات و حتی انتخاب نوع گفتمان از سوی شبکههای برون مرزی صدا و سیما بسیار اهمیت دارد.
صباح زنگنه در پایان تأکید کرد: اگر در حوزه استفاده از ابزارهای رسانهای و همچنین نوع گفتمان ارائه شده به مخاطبان خود در جهان اسلام و منطقه خاورمیانه یک بازنگری همراه با کارشناسی کنیم، بدون شک بعد از مدتی میتوانیم در یک رقابت سالم با سایر شبکههای منطقهای، در مقام و جایگاه یک رسانه قدرتمند و در عین حال تأثیرگذار، ظاهر شویم.
لینک خبر در خبرگزاری آریا:
https://www.aryanews.com/news/20210224104623096/